Invata sa faci spagatul

Pentru cei care nu au realizat niciodata acest exercitiu, clasicul spagat poate parea o postura dramatica, insa in realitate el aduce multe beneficii corpului uman. In articol prezentam aceste avantaje ale exercitiului asupra corpului si modul in care poti ajunge sa-l executi in timp.



In primul rand statul in spagat are efect bun asupra picioarelor, acestea devin bine proportionate, muschii frumos dezvoltati, tendoanele mai flexibile.
Exercitiul ajuta la recuperarea sistemului genito-urinar.
Imbunatateste circulatia sangelui.
Prin acest exercitiu ligamentele si muschii devin mai flexibili, iar articulatiile mai mobile.
Exercitiul spagat are efect benefic asupra coloanei vertebrale dar si asupra intestinelor.
Femeile care vor sa fie mame, este bine sa faca acest exercitiu in perioada de dinainte de a ramane insarcinate. Acest exercitiu este o pregatire buna pentru doamnele care sunt in perioada de planificare de a deveni gravide.
Persoanele care doresc sa faca dans si executa frecvent acest exercitiu isi vor dezvolta flexibilitatea muschilor si tendoanelor si astfel vor realiza mult mai usor pasii de dans.
CUM POTI AJUNGE SA STAI IN SPAGAT:

Pentru a ajunge sa faci acest exercitiu trebuie sa te antrenezi putin. Daca iti doresti foarte mult cu siguranta in timp vei reusi sa-l faci corect. Totul depinde si de varsta pe care o ai. Desigur un copil va ajunge sa invete mult mai usor acest exercitiu si va putea sa-l faca mai repede, in comparatie cu o persoana adulta care are nevoie de o perioada mai indelungata, de cateva luni pentru a-l putea realiza.

In primul rand trebuie sa fie dezvoltata flexibilitatea muschilor si tendoanelor si acest lucru nu se face deodata, necesita destul de mult timp si rabdare. Se fac exercitii de flexibilitate insa cu mare atentie pentru a nu ajunge la deteriorarea muschilor si tendoanelor.

Initial se fac exercitii de incalzire a corpului.



Primul exercitiu, Foto: fitsugar.com

Cel mai simplu este sa stai in picioare drept, tii picioarele departate astfel incat acestea sa depaseasca linia umerilor, apoi te apleci spre spate si in acelasi timp te indoi din talie, palmele le spijini pe talie in partea de spate si capul il tii inclinat spre spate astfel incat sa poti cat mai mult sa privesti calcaiele (doar daca este posibil, nu trebuie sa te fortezi). Apoi revii la pozitia initiala, drept in picioare, respiri adanc si stai calm pentru a te relaxa putin.

Urmeaza un al doilea exercitiu care presupune sa te apleci in fata, cu mainile intinse si palmele una langa alta cu degetele stranse, iar spatele se tine paralel cu podeaua. Picioarele trebuie sa fie astfel departate, mai mult decat nivelul umerilor si tinute drept, dar fara a fi prea mult tensionate, incat sa nu ajungi sa simti durere.

Apoi te indoi mai mult din talie, in fata, in jos, astfel incat sa incerci sa ajungi cu palmele pe sol. Pelvisul si zona gatului trebuie sa fie cat mai relaxate. Revii in pozitia initiala, drept in picioare, respiri adanc si te relaxezi.

Urmatorul exercitiu se face astfel: intinzi bratele in sus si faci genoflexiuni cu picoarele departate larg astfel incat sa iti mentii spatele intotdeauna drept si cat mai relaxat. Se repeta acest exercitiu de 6 ori.



Sprijin pe piciorul stang, iar piciorul drept este intins

Apoi te apleci in fata, pui palmele pe sol, intinzi piciorul stang si indoi lateral piciorul drept. Pozitia ta este ghemuita, iar perioada de mentinere a greutatii pe piciorul indoit este de jumatate de minut. Apoi se realizeaza acelasi exercitiu si pe picioarul celalalt.


Spagat lateral

Urmeaza exercitiul care presupune sa te apleci in fata, sa iti sprijini corpul pe coate si bratele pe sol, iar picioarele le tii departate larg si te sprijini pe talpi.

La final te sprijini in spagat, pe calcaie si pe brate in fata si exercitiul este gata.

Exercitiul spagat este contraindicat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, fizuri de pelvis, fisuri la nivelul picioarelor, boli de coloana vertebrala.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu