Este un efort să trasezi un simplu cerc atunci când începi orice tutorial? Liniile pe care le dorești drepte sunt curbate oricât de mult ai încerca? Pare greu să plasezi două puncte cu anumită distanță între ele? Desenele tale par greșite chiar și după ai repetat cu atenție fiecare pas dintr-un tutorial detaliat? Aceste probleme apar din cauza lipsei abilităților de bază, care sunt ignorate atunci învățăm să desenăm. De fapt, aceste abilități sunt evidente pentru cineva care desenează în mod curent, dar pot fi uitate ușor după câțiva ani fără un creion în mână. Așadar, ești gata să recuperezi?
Dacă ești în căutarea unui ajutor motivațional înainte de a accepta această provocare, vizitează acest articol însoțitor,
What's Your Excuse? De ce nu poți desena?
1. Divizarea liniei drepte
Problema: nu poți desena o linie dreaptă/un cerc perfect.
Pasul 1
Liniile drepte nu sunt reale. Ele există doar vectorial, ca cea mai scurtă cale între două puncte. Poți să trișezi și să folosești o riglă, dar astfel cel mai probabil mâna nu se va obișnui să deseneze linii lungi perfect drepte. Chiar dacă incepi un desen ce arată bine, cu cât mai mult desenezi, cu atât mai multe șanse de greșeală apar. Ce înseamnă acest lucru?
Dacă desenarea unei linii lungi este aproape imposibilă, atunci putem folosi linii scurte pentru care mâna este mai obișnuită. Priviți imaginea de mai jos. Cu cât liniile sunt mai scurte, cu atât este desenul mai aproape de original.
Pasul 2
Să spunem că dorești să desenezi o floare ca cea de mai jos. Poți vedea că este construită dintr-o linie perfectă, un cerc perfect și câteva curbe cu unghiuri precise. Presupun că ai putea să o desenezi foarte încet, trasând linii dintr-un punct în altul cu grijă, cu limba în colțul gurii și transpirație pe față. Dar... de ce? A desena nu este o corvoadă, ar trebui să fie distractiv!
Pasul 3
Desenul tehnic (linii drepte, cercuri perfecte) necesită concentrare. Este despre a desena lucruri așa cum sunt în realitate. Nu presupune creație sau stil personal, pentru că stilul vine din diversitate. Este ceea ce îți dorești? Să desenezi aceleași lucruri în exact același mod?
Dacă da, nu acesta e tutorialul potrivit. Pentru că desenul - creația - este despre relaxarea mâinii în timp ce suntem concentrați pe efectul final în loc să desenăm linii drepte. Asta este ceea ce trebuie să înveți - cum să ramâi relaxat, să schițezi rapid și liber. Să încercăm din nou să desenăm această floare. Dar de data aceasta, urmează aceste reguli simple:
Împarte aceste linii lungi în unele scurte.
Cu cât avem mai multe curbe, cu atât mai scurte sunt liniile.
Atinge ușor hârtia, nu apăsa mult cu creionul.
Nu a fost distractiv? Dacă privești de departe, arată chiar bine. Acum umple spațiile între linii unde este cazul. Regulile de la pasul anterior încă se aplică.
Acum poți evidenția liniile definite cu un marker sau apăsând mai tare creionul. Acest pas nu este necesar, îl poți omite.
Este gata! Nu arată exact ca originalul, dar poți observa deja un anumit stil, puțin caracter personal, o adevărată lucrare făcută de propriile mâini. Poți vedea și că arată mai natural decât originalul pentru că natura nu este perfectă. Ce este cel mai important, odată ce depășești conturul, poți schimba totul cu ușurință. Paradoxal, cu cât mai puțin precise sunt liniile, cu atât mai firesc arată desenul.
Ce să exersezi?
Divizează liniile în unele mai scurte;
Desenează cercurile executând linii scurte și nu curbe mari.
Desenează fără să apeși mult - în acest mod greșelile nu vor fi vizibile.
Crează-ți propriul stil
Problema: simți că poți desena doar lucruri pe care alții le-au creat deja. Desenele tale nu arată ca ceva ce chiar îți aparține.
Pasul 1
Așadar poți desena cercuri și linii drepte, nu-i așa? Nu este neapărat un lucru bun. Te poți bloca în reguli matematice și de desen tehnic - poți fi grozav la repetiție, nu și la creație. Cum te poți ajuta singur? Primul pas al acestui tutorial este bun, dar mai este un truc pe care îl poți folosi.
După cum am spus înainte, stilul provine din diversitate. Dacă redesenezi o imagine cu atenție, linie cu linie, fără să adaugi nimic nou (consideri că ar fi o greșeală!), nu poți avea ca rezultat ceva diferit. Originalul nu a fost al tău, iar desenul este doar o copie. Nu spun că nu ar trebui să urmărești tutoriale - ar trebui să fii mai creativ și - paradoxal - mai puțin precis în același timp.
Cum să pierdem puțin din precizie în mod rezonabil? Să începem cu acest exercițiu simplu: trasează câteva forme simple cu mâna tremurândă. Exersează până când mâna devine relaxată.
Pasul 2
Să încercăm acum acest tutorial simplu. Desenează ca de obicei, dar la pasul 4 desenează liniile cu mâna tremurândă. Desenează câteva capete, schimbând nivelul de nervozitate al liniei.
Pasul 3
Ești surprins? Fiecare cap arată diferit de original, dar îl poți recunoaște pe cel tocmai desenat. De asemenea, deși au fost folosite aceleași proporții, ele nu sunt identice. Care este cauza?
Când învățăm să scriem, învățătorul dorește să repetăm liniile după un tipar. Ai petrecut mult timp desenând (nu scriind) fiecare literă ca și când ar fi fost o mică operă de artă. Apoi, cu timp și experiență, ai dezvoltat propriul fel de a scrie, stilul personal. Literele tale arată diferit de ale mele sau ale prietenilor tăi - și, cu toate acestea, ceea ce scrii este lizibil. Stilul tău s-a schimbat pentru că ai dorit să scrii repede - să îți notezi gândurile, nu să desenezi litere perfecte, dar lipsite de sens.
Aplică această regulă la desen. Gândește-te la ceea ce vrei să obții, nu la linii. Desenează rapid și mișcarea personală și unică a mâinii va avea ocazia să strălucească.
Pasul 4
Mai este ceva ce contribuie la stilul propriu - creativitatea. Repetă încă o dată acest tutorial, de data aceasta schimbând rezultatul după dorință. Înveți să desenezi un cap de dragon, dar dragonii au în imaginația ta guri mai mari? Nicio problemă! Nu ai nevoie de alt tutorial, doar ajustează regulile după cum ai nevoie.
Pasul 5
Ce să exersezi?
Încearcă să desenezi lucruri din mediul tău cu linii tremurânde, nesigure, fără să te gândești prea mult la efecte.
Schițează des! Nu te gândi la rezultat, doar lasă-ți mâna să se miște natural;
Când urmărești tutoriale, rămâi creativ - schimbă lungimi, forme, distanțe și vezi unde ajungi.
Măsoară proporțiile
Problema: proporțiile tale par mereu incorecte. Simți că nu poți aprecia o anumită distanță fără a folosi o riglă sau alte unelte.
Pasul 1
Proporțiile greșite reprezintă o problemă uriașă pentru un artist aspirant. Din fericire, poți trece de acest obstacol dacă nu îl ignori. În primul rând, ce sunt proporțiile în realitate?
Nu sunt o distanță măsurată într-o anumită unitate. Ele definesc locul unui element în relație cu altul. Înseamnă că dacă vrei să desenezi imaginea întreagă (setul de elemente) de două ori mai mare, toate distanțele trebuie și ele dublate.
Pasul 2
Să ne antrenăm ochii să vadă și să retrasăm proporțiile. Mai întâi, încearcă să redesenezi această imagine, de două ori mai mică.
Pasul 3
Acum, ia o riglă și verifică dacă ai estimat corect - distanța ar trebui să fie de două ori mai mică decât pe ecran. Așadar, cum este rezultatul? Probabil nu extraordinar, odată ce citești acest tutorial. Observi că cercurile ar trebui să fie de două ori mai mici și că acest lucru pare aproape imposibil - cum să desenăm un cerc de două ori mai mare, dacă nu știm nici măcar dimensiunea originală?
Răspunsul este că avem nevoie de cel puțin două elemente pentru a vorbi despre relativitate. Nu contează mărimea primului element - poate să nu fie proporțională, dacă este numai unul. Acum să încercăm din nou. Desenează primul cerc.
Pasul 4
Acum imaginează-ți două linii din centrul cercului. Există o a treia linie imaginară ce conectează cele două cercuri. Observi unghiul creat? Trasează această linie, fără a adăuga deocamdată al doilea cerc.
Dacă nu poți vedea cu ușurință unghiul, încearcă să împarți unghiul drept în treimi și apoi fiecare treime tot în treimi. Fiecare dintre ele are 10 grade.
Pasul 5
Acum trebuie să stabilim distanța. Câte cercuri pot fi plasate între ambele centre din original? Aplică această relație desenului tău. Pentru început, este bine să printăm originalul și să trasăm celalalte cercuri fizic, mai târziu putem doar să ne prefacem că le desenăm (ținând creionul drept deasupra hârtiei și văzând în minte cercurile).
Pasul 6
Este aproape gata! Acum trebuie să verificăm care este mărimea celui de-al doilea cerc în relație cu primul. O bună metodă este să ne imaginăm cel de-al doilea cerc în interiorul primului pentru a vedea clar proporțiile.
Pasul 7
Gata! Poți folosi rigla pentru a măsura precizia. Această metodă este foarte bună atunci când ochii nu sunt încă antrenați să vadă proporțiile, și cu timpul, nu vei mai avea nevoie de elemente de ghidaj.
Pasul 8
Ce să exersezi?
Învață să vezi proporțiile peste tot. Uită-te în jur și întreabă-te: cât de lungi sunt degetele tale în comparație cu palma? Câte capete încap în corpul unui câine? Ce elemente ale feței încap perfect între ochi? Exercițiul poate fi făcut în timpul liber și ajută la creșterea concentrării. De asemenea, cu timpul ochii vor învăța să facă asta automat!
Dacă ai probleme cu recrearea mărimilor (de exemplu, vrei să desenezi două cercuri identice și niciodată nu ies cum trebuie), nu uita să exersezi. Desenează aceste cercuri până reușești să le desenezi identic și încearcă și cu triunghiuri, pătrate etc. Problema trebuie rezolvată înainte de a face orice tutorial pentru că stă la baza altor abilități.
Internetul este plin de tutoriale simple, pas cu pas, care nu contribuie la abilități reale de desen, dar sunt grozave pentru a exersa proporții. Începe cu cele mai simple imagini cu copii și avansează pe măsură ce capeți încredere. Nu continua fără a dobândi aceste abilități de bază. Nu putem construi ceva puternic fără o bază solidă.
Eliberează-ți mâna.
Problema: ți se pare greu să desenezi linii paralele sau convergente. A doua linie mereu ajunge cumva într-o direcție greșită.
Pasul 1
Acest lucru se întâmplă pentru că îți dai prea mult silința. Vrei să ai precizie și de aceea desenezi încet și grijuliu, iar mâna ta are astfel mai mult timp să facă greșeli. Încearcă să desenezi ambele linii rapid - se schimbă ceva? Dacă da, mă bucur că am putut fi de folos! Dacă nu, puțin exercițiu nu ar strica.
A desena șerpi este cel mai grozav și mai complex training la care m-aș putea gândi. Îți permite să exersezi proporții, să planifici lungimi, să schimbi mărimi și unghiuri, și cel mai important, ajută mâna să se miște mai grațios. Dacă citești acest paragraf, probabil ai probleme și cu șerpii - ies prea groși sau prea subțiri și desenul pare complet greșit. Dar putem rezolva asta!
Începe cu o serie de cercuri, fiecare mai mic decât precedentul. Sfârșește fiecare rând cu un singur punct.
Pasul 2
Conectează marginile diametrelor. Un șarpe simplu este gata! Desigur, mai e de învățat.
Pasul 3
Acum desenează tot o serie de cercuri, schimbând poziția vertical.
Pasul 4
Conectează-le din nou.
Pasul 5
Să mărimi nivelul de dificultate. De data aceasta, lasă spații mai mari între cercuri.
Pasul 6
Unirea cercurilor poate fi mai grea, pentru că trebuie să desenezi arcuri de cerc. Acesta este adevăratul exercițiu. Desenează șerpii, lungi și scurți, drepți sau curbați, folosind spații mai mari între cercuri de fiecare dată când observi că te apropii de rezultatul dorit. Dacă repeți suficient, mâna ta ar trebui să învețe mișcarea potrivită.
Pasul 7
Ce să exersezi?
Șerpi! Desenează mulți, sunt rapizi și ușor de făcut.
Desenează o serie de linii paralele și valuri cât mai rapid. Lasă-ți mâna să se simtă cât mai liberă!
Desenează curbe în timp ce te uiți la televizor sau citind articole pe Internet. Nu contează ce desenezi, important este ca mâna să se miște liber.
Învață ce sunt lucrurile - și de ce
Problema: nu poți desena din imaginație. Totul merge bine când urmărești un tutorial, dar când nu mai poți să îți amintești pașii, iese bine doar o singură postură.
Pasul 1
Te vei bucura să afli că nu este o problemă atât de mare. Trebuie doar să îți schimbi atitudinea. Vei învăța să desenezi linii, nu neapărat obiectul în sine. Există două tipuri de informație.
Matrice (rastru): unde este punctul? La ce este conectat? Care este distanţa dintre puncte? Cât de multe se regăsesc într-o arie dată?
Vector: care este scopul punctului? Din ce face parte punctul? Ce face acest set de puncte? Cum influențează alte elemente?
Informația-matrice este un tipar ce permite repetarea aceluiași obiect. Este greu de memorat și este utilă doar uneori. Informația-vector este scalabilă. Înseamnă că atunci când condițiile se schimbă (posturi diferite, mărimi, stiluri), elementele se ajustează corespunzător, pentru că depind de proporții, nu de poziție. Urmează un exemplu:
Informația-matrice pentru un cap de câine:
C1 - nasul;
C3 - ochiul;
C1-E3 - gura;
A3-E5 - capul (etc).
Capul este format din două cercuri - o formă pentru creier şi o gură;
Gura este un puțin mai mare decât mijlocul formei pentru creier;
Ochiul este circular şi începe la mijlocul formei pentru creier, atingând gura;
Nasul este deasupra gurii și este la fel de mare ca ochiul (etc).
Dacă doriţi să schimbaţi ceva, de exemplu să deschideți gura, informația-matrice nu reuşeşte. Este fixă, scalabilă numai ca mărime, şi chiar mai inutilă, atunci când doriți să creaţi o postură în 3D. Ce ar fi de învățat când vorbim de vectori?
Pasul 2
Ia un obiect și analizează-l. Sunt două maniere de gândire pe care le poți aborda acum (voi folosi ca exemplu o sticlă).
Sticla este făcută dintr-un dreptunghi, apoi are un triunghi plat dedesubt, o linie destul de lungă şi un triunghi plat din nou;
Sticla este un recipient alungit, cu o secţiune circulară, în care se toarnă vin. Partea superioară a recipientului poate fi curbată către interior, pentru a reduce pierderea bulelor. Partea de jos a recipientului se topeşte uşor într-un picior gros. Piciorul este apoi topit într-un suport circular.
Ce parere ai, ce imagine descrie mai bine esenţa unui pahar? Primul dintre ele se realizează rapid şi este potrivit la începutul aventurii cu desenul, dar nu permite decât desenarea din această poziție. Ai putea încerca desenul în lumea 3D, în perspectivă, în mișcare și să realizați brusc că nu știți să desenați un pahar.
Pasul 3
Un alt exemplu de anatomie. Puteți învăța cum realizați siluetă într-o postură, dar fără a ști nimic despre aceeași siluetă în timp ce aleargă/stă/luptă. Un simplu "de ce" nu a fost niciodată mai puternic. De ce este această parte bombat? La ce folosește? De ce este lung/scurt? De ce este această parte conectată la alta anume?
Pasul 4
Ce să exersezi?
Nu mai copia liniile pe care le vezi fără să le treci prin filtrul gândirii. Încearcă să înţelegi obiectul ca pe un întreg. Dacă înțelegi de ce este construit și desenat astfel, vei putea să îl modifici și să creezi ceva personal fără a te abate de la reguli.
Analizează obiectele chiar și atunci când nu desenezi. Într-o coadă, într-un autobuz, când aştepți pe cineva - uită-te în jur şi întreabă-te: de ce arată ceva în felul în care arată? Ce scop are? Cu fiecare răspuns, informația-vector din mintea ta se va extinde. Vei fi surprins de cât de mult ajută!
Acum ești gata de desen!
Dacă ai urmărit tutorialul cu atenție, după ce exersezi îndeajuns, vei putea parcuge tutoriale de nivel intermediar fără probleme. Aceste exerciții pot părea plictisitoare, dar sunt esențiale și trebuie deprinse. Dacă le-ai încercat și par neînsemnate, atunci e grozav, esti pregătit! Dar dacă ai întâmpinat unele dificultăți, ar fi bine să te oprești și să treci de obstacole prin exerciții. De asemenea, dacă ai orice de discutat, pur și simplu postează un comentariu - voi ajuta cu plăcere!
Informația-vector pentru un cap de câine: